Καλάθι 0

Προεπισκόπηση Καλαθιού Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο

Είδη στο Καλάθι: 0
Συνολική Ποσότητα: € 0,00


Στο Καλάθι

Τα οφέλη του Έξτρα Παρθένου ελαιολάδου για έναν αθλητή

September 27th at 12:00am

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», το αρχαίο ρητό που υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρούμε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας σε φόρμα. Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό -μην ξεχνάμε ότι εδώ θεσπίστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες- αλλά και στο ελαιόλαδο.

Η μυθολογία αναφέρει ότι ο θεός Ποσειδώνας και η θεά Αθηνά διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Αποφάσισαν λοιπόν να αφήσουν τους πολίτες να διαλέξουν προσφέροντας ο καθένας από ένα δώρο στην πόλη. Ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του και νερό άρχισε να τρέχει από μια πηγή στο βράχο της Ακρόπολης. Το νερό όμως ήταν θαλασσινό και δεν χρησίμευε ιδιαίτερα στην πόλη. Η Αθηνά από την άλλη, τους χάρισε ένα δέντρο ελιάς, το οποίο ήταν σαφώς καλύτερο αφού πρόσφερε στην πόλη φαγητό, λάδι και ξυλεία. Έτσι επέλεξαν εκείνη ως προστάτιδα και η πόλη πήρε το όνομά της, Αθήνα. Από τότε, η ελιά συμβόλιζε την ειρήνη, τη σοφία και τη νίκη και το ελαιόλαδο αποτελούσε μεγάλο μέρος της κουλτούρας τους.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος  που οι νικητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.Χ, φορούσαν τον κότινο -ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδιά ελιάς. Το ίδιο συνέβαινε και με τους νικητές των Παναθήναιων, μια αθλητική γιορτή που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Ωστόσο, οι νικητές των Παναθήναιων βραβεύονταν και με μεγάλους διακοσμημένους αμφορείς γεμάτους με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό το λάδι παραγόταν από συγκεκριμένα ελαιόδεντρα που βρισκόντουσαν στον διάσημο βράχο της Ακρόπολης. Αυτά τα δέντρα θεωρούνταν ιερά και η αξία του ελαιόλαδου, συμβολική και χρηματική, ήταν εξαιρετικά υψηλή, αφού πέραν των νικητών κανείς άλλος δεν μπορούσε να το αποκτήσει. Ακόμη και σήμερα, οι νικητές Μαραθωνοδρόμοι των Ολυμπιακών Αγώνων στέφονται με κότινους, συνεχίζοντας μια παράδοση 3.000 χρόνων. Παρ' όλα αυτά, οι ελιές και το ελαιόλαδο δεν έχουν μόνο συμβολική σημασία. Οι αρχαίοι αθλητές άπλωναν πριν τις προπονήσεις ελαιόλαδο στο δέρμα τους για να προστατέψουν τους μύες τους από τραυματισμούς, ενώ αρκετά συχνά κατανάλωναν αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

​​​​​​​

Στις μέρες μας, το ελαιόλαδο παραμένει για τους σύγχρονους αθλητές εξίσου ευεργετικό και η Μεσογειακή διατροφή [1]-πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως τη μόνη πηγή λιπαρών- θεωρείται το ιδανικό πρότυπο διατροφής για εκείνους. Για την ακρίβεια, η καλή διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης αφού μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία και να εξασφαλίσει καλύτερες αποδόσεις.

Ενέργεια

Αρχικά, η κατανάλωση ελαιόλαδου δίνει ενέργεια και τα λιπαρά είναι σημαντικά για τους αθλητές. Τα λιπαρά διακρίνονται σε κορεσμένα, πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και τρανς. Τα ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται ευρέως η καλύτερη επιλογή για τους αθλητές. Το ελαιόλαδο βοηθάει στην πτώση των επιπέδων χοληστερίνης [2] και συμβάλλει στην καρδιακή υγεία και την αναδόμηση των οστών. Το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με τη μορφή ελαϊκού οξέος, μερικά κορεσμένα λιπαρά και κάποια πολυακόρεστα λιπαρά όπως το λινολεϊκό οξύ.

Η Lori Zanteson από το The Olive Oil Times, αναφέρει σε ένα από τα άρθρα της: «Στα πιο βασικά, το ελαιόλαδο προσφέρει ενέργεια, από την οποία οι αθλητές δε θέλουν να ξεμένουν. Σε σύγκριση με τους καθιστικούς τύπους ανθρώπων που δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 15% των θερμίδων τους σε λίπος, οι αθλητές χρειάζονται περίπου 20% με 30%. Αυτό ισχύει τόσο για αθλήματα αντοχής όσο και υψηλής έντασης. Το λίπος είναι το βασικό καύσιμο του σώματος κατά τη διάρκεια μακρών προσπαθειών χαμηλής έντασης, όπως το τρίαθλο ή ο μαραθώνιος, αλλά είναι εξίσου απαραίτητο και για αθλήματα υψηλών εντάσεων. Οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελούν το βασικό καύσιμο στις δραστηριότητες υψηλής έντασης, αλλά χωρίς λίπος η ενέργεια των υδατανθράκων δεν μπορεί να απελευθερωθεί».[3]

Έχει κι άλλο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία του προσδίδουν κι αυτή τη χαρακτηριστική γεύση. Υπάρχουν περίπου 5mg πολυφαινολών σε κάθε 10gr ελαιολάδου.

Ανάρρωση

Οι μύες ζορίζονται κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας και χρειάζονται άμεσα ανάρρωση -η οποία περιλαμβάνει επισκευή, ενδυνάμωση και ανάπλαση μυϊκού ιστού. Το ελαιόλαδο είναι καλύτερο από άλλες πηγές λιπαρών στο να βοηθάει τα κύτταρα να απορροφήσουν τη χοληστερόλη και να τη μετατρέψουν σε τεστοστερόνη, η οποία είναι βασική για την διαδικασία ανάπλασης των μυών. Επιπλέον, ο συνδυασμός του σε ελαϊκό οξύ και πολυακόρεστα λιπαρά λειτουργεί ευεργετικά στην ανάπλαση οστικών ιστών και επιτρέπει στο σώμα να «αναγεννηθεί».

Πάντως, δεν χρειάζεται να είσαι αθλητής για να επωφεληθείς από τις ευεργετικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αρκεί να σκέφτεσαι ως ένας.

[1] https://www.philipposhg.gr/post/597abc56ffe48e6c48b64ab5/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B6%CF%89%CE%AE.html​​​​​​​
[2] http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/food-and-nutrition/faq-20058439
[3] https://www.oliveoilsource.com/page/chemical-characteristics
 
news