Μια ματιά στη σημασία του ελαιολάδου στην πολιτιστική παράδοση
April 9th at 12:00am
Το Πάσχα έρχεται την άνοιξη. Φέρνει μήνυμα ελπίδας και εμπνέει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τη διαδικασία της αναγέννησης στο σώμα και στο πνεύμα.
Μια υπόσχεση καινούργιας αρχής. Είναι ώρα να βρεθούμε με την οικογένειά και τους φίλους μας, να ανανεώσουμε ότι μας ενώνει και να γιορτάσουμε την ελπίδα και την υγεία.
Η φύση ξαναγεννιέται, ζωντανεύει.
Η μαγευτική Μεσόγειος θάλασσα και οι χώρες που την αγκαλιάζουν, μοιράζονται όλες τις ίδιες ομορφιές και μια από αυτές, η ομορφότερη είναι η ελιά. Μέσα στα λιβάδια με τα αγριολούλουδα, το μυρωδάτο αεράκι κάνει τα φύλλα της να αλλάζουν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου ως και ασημένια.
Την άνοιξη η ελιά, κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία της στη ζωή των λαών της Μεσογείου.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, τελείται το Μέγα Ευχέλαιο, το λάδι που ευλογεί και θεραπεύει τους πιστούς.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, σε όλα τα σπιτικά βάφουν τα κόκκινα αυγά και τα γυαλίζουν με ελαιόλαδο. Άλλος τρόπος με ξύδι και λάδι βάφει τα αυγά 'μαρμπλέ' πολύχρωμα.
Την ίδια μέρα ψήνονται τα πασχαλινά κουλουράκια και το μυρωδάτο τσουρέκι ζυμωμένο με ελαιόλαδο και αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι.
Παραδοσιακά, το δίνουν ο νονός και η νονά στα βαφτιστήρια τους, σπιτικό φτιαγμένο η και αγοραστό από τους Φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.
Το Μεγάλο Σάββατο, από νωρίς οι νοικοκυρές προετοιμάζουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Μια σούπα αυγολέμονο με μαρούλια ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα αντεράκια, συκώτι και νεφρά από το αρνί η το κατσίκι.
Πολλοί πιστοί έχουν νηστέψει 40 ημέρες, ακόμα και το λάδι και ανυπομονούν για την μαγειρίτσα που τους περιμένει αχνιστή καθώς επιστρέφουν περασμένα μεσάνυχτα από την Ανάσταση με τα αναμμένα κεριά τους που φέρνουν το Άγιο Φως να ευλογήσει το σπίτι τους.
Ένας άλλος τρόπος μαγειρίτσας είναι το αρνί φρικασέ, δηλαδή μόνο κρέας με μαρούλια και άλλα χορταρικά.
Η επόμενη ημέρα είναι η Κυριακή του Πάσχα και οι μυρωδιές από τα αρνιά που ψήνονται στις σούβλες γεμίζουν τον αέρα μαζί με τις χαρούμενες φωνές και την παραδοσιακή Ελληνική μουσική.
Το αρνί η το κατσίκι έχει μείνει από το βράδυ μέσα στο ελαιόλαδο, με φρέσκια ρίγανη και αλατοπίπερο. Όσο ψήνεται είναι απαραίτητο να το αλείφουν με ελαιόλαδο για να γίνει τραγανό και νόστιμο με όλους τους χυμούς του.
Η Ελλάδα το Πάσχα είναι μια εμπειρία μοναδική.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια σειρά από προετοιμασίες και παραδόσεις.
Η Κυριακή του Πάσχα ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην άνοιξη και στο θριαμβευτικό μήνυμα της για τη χαρά της ζωής και την καινούρια αρχή.
Χρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά
Υλικά:
1 κιλό αρνί κομμένο σε μικρές μερίδες
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μαρούλι
2 κουταλιές της σούπας άνηθο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Αλάτι πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
Μισό ποτήρι νερού χυμός λεμονιού
1 αυγό
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας ανακατεύοντας λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε νερό όσο να σκεπάσει το κρέας και μαγειρεύουμε για μια ώρα, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Πλένουμε τα χορταρικά, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, κόβουμε ροδέλες τα κρεμμύδια μαζί με τα πράσινα φύλλα τους, το μαρούλι σε κομμάτια και προσθέτουμε στο κρέας ανακατεύοντας καλά. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, έχοντας προσθέσει αλάτι και πιπέρι.
Αυγολέμονο:
Χτυπάμε το αυγό καλά σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού χωρίς να σταματούμε το χτύπημα.
Με μια κουτάλα περνούμε ζωμό από την κατσαρόλα με το κρέας και το προσθέτουμε το ίδιο σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε το έτοιμο αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το κρέας και ανακατεύουμε κουνώντας την 3-4 φορές ώστε να καλύψει καλά το κρέας.
Σερβίρουμε ζεστό με ξύσμα λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Συνοδεύεται τέλεια με ζεστό φρέσκο ψωμί.
Μια υπόσχεση καινούργιας αρχής. Είναι ώρα να βρεθούμε με την οικογένειά και τους φίλους μας, να ανανεώσουμε ότι μας ενώνει και να γιορτάσουμε την ελπίδα και την υγεία.
Η φύση ξαναγεννιέται, ζωντανεύει.
Η μαγευτική Μεσόγειος θάλασσα και οι χώρες που την αγκαλιάζουν, μοιράζονται όλες τις ίδιες ομορφιές και μια από αυτές, η ομορφότερη είναι η ελιά. Μέσα στα λιβάδια με τα αγριολούλουδα, το μυρωδάτο αεράκι κάνει τα φύλλα της να αλλάζουν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου ως και ασημένια.
Την άνοιξη η ελιά, κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία της στη ζωή των λαών της Μεσογείου.
Παραδόσεις που οδηγούν στο Πάσχα
Στην Ελλάδα, η πνευματική σημασία του ελαιολάδου είναι παντού και κορυφώνεται τις ημέρες του Πάσχα.Τη Μεγάλη Τετάρτη, τελείται το Μέγα Ευχέλαιο, το λάδι που ευλογεί και θεραπεύει τους πιστούς.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, σε όλα τα σπιτικά βάφουν τα κόκκινα αυγά και τα γυαλίζουν με ελαιόλαδο. Άλλος τρόπος με ξύδι και λάδι βάφει τα αυγά 'μαρμπλέ' πολύχρωμα.
Την ίδια μέρα ψήνονται τα πασχαλινά κουλουράκια και το μυρωδάτο τσουρέκι ζυμωμένο με ελαιόλαδο και αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι.
Παραδοσιακά, το δίνουν ο νονός και η νονά στα βαφτιστήρια τους, σπιτικό φτιαγμένο η και αγοραστό από τους Φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.
Το Μεγάλο Σάββατο, από νωρίς οι νοικοκυρές προετοιμάζουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Μια σούπα αυγολέμονο με μαρούλια ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα αντεράκια, συκώτι και νεφρά από το αρνί η το κατσίκι.
Πολλοί πιστοί έχουν νηστέψει 40 ημέρες, ακόμα και το λάδι και ανυπομονούν για την μαγειρίτσα που τους περιμένει αχνιστή καθώς επιστρέφουν περασμένα μεσάνυχτα από την Ανάσταση με τα αναμμένα κεριά τους που φέρνουν το Άγιο Φως να ευλογήσει το σπίτι τους.
Ένας άλλος τρόπος μαγειρίτσας είναι το αρνί φρικασέ, δηλαδή μόνο κρέας με μαρούλια και άλλα χορταρικά.
Η επόμενη ημέρα είναι η Κυριακή του Πάσχα και οι μυρωδιές από τα αρνιά που ψήνονται στις σούβλες γεμίζουν τον αέρα μαζί με τις χαρούμενες φωνές και την παραδοσιακή Ελληνική μουσική.
Το αρνί η το κατσίκι έχει μείνει από το βράδυ μέσα στο ελαιόλαδο, με φρέσκια ρίγανη και αλατοπίπερο. Όσο ψήνεται είναι απαραίτητο να το αλείφουν με ελαιόλαδο για να γίνει τραγανό και νόστιμο με όλους τους χυμούς του.
Η Ελλάδα το Πάσχα είναι μια εμπειρία μοναδική.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια σειρά από προετοιμασίες και παραδόσεις.
Η Κυριακή του Πάσχα ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην άνοιξη και στο θριαμβευτικό μήνυμα της για τη χαρά της ζωής και την καινούρια αρχή.
Αρνί Αυγολέμονο Φρικασέ
Χρόνος Προετοιμασίας:15 λεπτάΧρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά
Υλικά:
1 κιλό αρνί κομμένο σε μικρές μερίδες
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μαρούλι
2 κουταλιές της σούπας άνηθο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Αλάτι πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
Μισό ποτήρι νερού χυμός λεμονιού
1 αυγό
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρέας ανακατεύοντας λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε νερό όσο να σκεπάσει το κρέας και μαγειρεύουμε για μια ώρα, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Πλένουμε τα χορταρικά, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, κόβουμε ροδέλες τα κρεμμύδια μαζί με τα πράσινα φύλλα τους, το μαρούλι σε κομμάτια και προσθέτουμε στο κρέας ανακατεύοντας καλά. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, έχοντας προσθέσει αλάτι και πιπέρι.
Αυγολέμονο:
Χτυπάμε το αυγό καλά σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού χωρίς να σταματούμε το χτύπημα.
Με μια κουτάλα περνούμε ζωμό από την κατσαρόλα με το κρέας και το προσθέτουμε το ίδιο σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε το έτοιμο αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το κρέας και ανακατεύουμε κουνώντας την 3-4 φορές ώστε να καλύψει καλά το κρέας.
Σερβίρουμε ζεστό με ξύσμα λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Συνοδεύεται τέλεια με ζεστό φρέσκο ψωμί.